Oldalak

2015. május 17., vasárnap

Fakanál, konyharuha 1. rész. - Gnocchi Bolognese

A konyhatervezés, gyártás, beszerelés után  a konyha használata mellet sem suhanhatok el szó nélkül. 
Mivel lelkes amatőrként szeretek sündörögni a konyhában, és nemrégiben beszereztünk egy igen jó szakácskönyvet, úgy döntöttem megosztom veletek az elkészült remekműveket. 

Ahogy a cím is mutatja, a párommal házi gnocchit készítettünk bolognai mártással. 
Először nézzük a gnocchit. 

A kép illusztráció!

Hozzávalók:

800 g lisztesen szétfövő burgonya
150 g liszt
120 g durumdara
1 db tojás
Csipetnyi só
Csipetnyi szerecsendió
1 ek. olaj

Elkészítés: 

1. A burgonyát főzzük meg, hámozzuk meg, hagyjuk kihűlni, majd reszeljük finomra. 

2. A lereszelt burgonyát terítsük a munkalapra. Szórjuk rá a lisztet és a durumdarát. Üssük rá a tojást, fűszerezzük sóval és frissen reszelt szerecsendióval (friss híján mi őröltet ettünk bele) 

3. Gyúrjuk tésztává.

4. A tésztát osszuk 200 g-os darabokra, lisztezzük be és nyújtsuk 1 cm vastag hengerekké. Késsel vágjuk 1 cm-es darabokra. 

A gnocchi főzése:

1. A gnocchit tegyük forrásban lévő sós vízbe.

2. Nagyjából 1 percig hagyjuk lassú tűzőn főni. 

3. Közben szűrőkanállal óvatosan forgassuk meg, és a fazék aljához tapadt gnoocchikat szedjük fel. 

4. Szűrőben óvatosan öntsük le róla a vizet. 

5. Azonnal tartsuk folyó hideg víz alá, hogy teljesen kihűljön. Azután jól csepegtessük le. 


Most nézzük a bolognai mártást. 


A kép illusztráció! 

Hozzávalók:

3 ev. olívaolaj
600 g vegyes darált hús
1 tk. só, csipetnyi fekete bors
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 fokhagymagerezd
2 ek. sűrített paradicsom
800 g hámozott paradicsom (konzerv)
1/2 csokor bazsalikom

Elkészítés: 

1. Az olíva olajat hevítsük fel lapos lábasban, és süssük át benne a darált húst.

2. A húst sózzuk, borsózzuk, keverjük meg, és ügyeljünk rá, hogy ne égjen oda. 

3. A vöröshagymát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret tisztítsuk meg és reszeljük le.

4. A reszelt zöldséget, valamint az apróra vágott fokhagymagerezdet adjuk a darált húshoz, és kissé pirítsuk meg.

5. Ha zsírjára sült a keverék, kicsit toljuk félre az edényben.

6. A szabad helyre tegyük a  sűrített paradicsomot, és pirítsuk le, ez elveszi a savasságát. Aztán keverjük össze a hússal. 

7. A konzervparadicsomot adjuk a húshoz, és a paradicsomot fakanállal nyomkodjuk szét.

8. Öntsük fel 1/2 liter vízzel, és főzzük lassú tűzön 45 percig. 

9. Végül finomítsuk az ízét csíkokra vágott bazsalikommal.


Ha elkészült, reszelt sajttal tálaljuk.


Saját, elkészült nagyon finom Gnocchi Bolognese.


Nekünk nagyon ízlett! 


Forrás:
Günter Beer - Patrik Jaros: A sütés-főzés enciklopédiája



Konyhatervező B.G.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése